Inaczej nazwać je możemy zaopatrywaniem organizmu żywego we wszelkie elementy niezbędne do prawidłowego rozwoju. Są to przede wszystkim elementy budulcowe, substancje energetyczne, oraz te biorące udział w skomplikowanych procesach przemiany materii czyli witaminy, enzymy, związki chemiczne oraz pierwiastki.

Właściwe odżywianie polega na doborze odpowiednich proporcji tych składników, każdego kolejnego dnia przez całe życie. W celu dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych elementów człowiek musiałby zjadać każdego dnia kilkanaście kilogramów bardzo urozmaiconego pokarmu. W praktyce jest to niemożliwe.
Właściwa dieta

Od naszej codziennej diety uzależnione jest nasze samopoczucie, zdrowie, nasz wygląd. Rodzaj i ilość składników odżywczych potrzebnych człowiekowi w danym momencie jest zależna od wieku, klimatu czy nawet trybu życia. Na pewno istotne jest spożywanie pełnowartościowych, pożywnych pokarmów. To niezwykle ważne dla dzieci i młodzieży, których ciała ciągle rozwijają się i rosną.

Właściwie zbilansowana, naturalna dieta gwarantuje zdrowie i odporność na wszelkie zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu oraz na liczne choroby. Pokarm oczyszczony przemysłowo lub „wzbogacony” chemią nie jest pełnowartościowy. Nasz organizm, który pochłania duże ilości takich pokarmów jest silnie narażony na choroby cywilizacyjne i liczne schorzenia. Takie jak:
Choroby związane z odżywianiem

zgaga,
zaparcia,
niestrawność,
zespół jelita nadwrażliwego,
uchyłkowatość jelita grubego,
choroba wrzodowa,
nadciśnienie tętnicze,
kamica nerkowa i żółciowa,
miażdżyca,
rak żołądka, jelita grubego, trzustki,
zakrzepy i zatory krwionośne,
przewlekłe choroby wątroby,
cukrzyca,
otyłość.

Lista chorób jest długa. Charakteryzując je zauważymy, że często są przewlekłe, w wyniku czego trudne do wyleczenia, mają charakter zapalny, nowotworowy lub zwyrodnieniowy. Rzadko ujawniają się od razu, dlatego zwykle nie potrafimy powiązać swojego stylu życia i odżywiania z rozwojem chorób.

W dzisiejszych czasach jak nigdy wcześniej dyskutuje się na temat zdrowego odżywiania i różnego rodzaju diet. Co chwila pojawiają się nowe teorie, które często się nawzajem wykluczają. Większość ludzi gubi się w tym natłoku informacji i nie potrafi stwierdzić jak naprawdę powinno się jeść. Czy jeszcze cokolwiek jest zdrowe? Jakie produkty wybrać?

Odpowiedzi wydają się stosunkowo proste. Jedzmy urozmaicone produkty. Kupuj świeże półprodukty i sam przygotowuj posiłki, tak jak robiono to dawniej. Spożywając wiele wartościowych produktów dostarczymy organizmowi maksymalnie dużo substancji niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
Lista chorób jest długa. Charakteryzując je zauważymy, że często są przewlekłe, w wyniku czego trudne do wyleczenia, mają charakter zapalny, nowotworowy lub zwyrodnieniowy. Rzadko ujawniają się od razu, dlatego zwykle nie potrafimy powiązać swojego stylu życia i odżywiania z rozwojem chorób.

W dzisiejszych czasach jak nigdy wcześniej dyskutuje się na temat zdrowego odżywiania i różnego rodzaju diet. Co chwila pojawiają się nowe teorie, które często się nawzajem wykluczają. Większość ludzi gubi się w tym natłoku informacji i nie potrafi stwierdzić jak naprawdę powinno się jeść. Czy jeszcze cokolwiek jest zdrowe? Jakie produkty wybrać?

Odpowiedzi wydają się stosunkowo proste. Jedzmy urozmaicone produkty. Kupuj świeże półprodukty i sam przygotowuj posiłki, tak jak robiono to dawniej. Spożywając wiele wartościowych produktów dostarczymy organizmowi maksymalnie dużo substancji niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.