Dieta jest bardzo prosta z uwagi na to, że posiłki, które są przygotowywane nie wymagają żadnych zdolności kulinarnych. Plusem jej jest to, że możemy zastosować ją dosłownie w każdej chwili. Nie ma rygorystycznego katowania organizmu, a głównym składnikiem diety jest kapusta. Pogłoska niesie, że dieta swoją karierę i popularność zdobyła, dzięki byłemu Prezydentowi Aleksandrowi Kwaśniewskiemu, który stracił sporo kilogramów.

Dieta kapuściana występuje także pod innymi nazwami „dieta szwedzka”, „dieta kalifornijska” oraz „dieta kanadyjska”. Stosując tą dietę, możemy w ciągu tygodnia pozbyć się od 3 do 6 kilogramów. Podstawowym posiłkiem jest zupa kapuściana, którą spożywa się do znudzenia. Oczywiście do naszego menu wprowadzamy również inne produkty, ale zupa jest elementem dominującym.

Przepis na zupę kapuścianą

Składniki

1 x główka kapusty,
6 x dużych cebul (najlepiej ze szczypiorkiem),
2 x zielone papryki,
1 – 2 puszki pomidorów, lub 4 – 8 świeżych, średnich pomidorów,
1 pęczek selera naciowego,
3 kostki rosołowe, wg. większości osób komentujących kostek rosołowych nie należy wrzucać z uwagi na sporą zawartość soli i tłuszczy,
Przyprawy: (nie solimy), pieprz, curry, czosnek, bazylia, ostra papryka wg. uznania.

Przepis

Kapustę myjemy, obieramy ze zbędnych liści (brudne, nadgniłe) i szatkujemy. Pozostałe warzywa kroimy na małe lub średnie kawałki poza pomidorami, które dodajemy w całości lub jeżeli są to pokrojone (świeże pomidory obieramy ze skórki – do miseczki, zalać wrzątkiem, zostawić na 3 min – skórka sama schodzi). Wstawiamy około 3 litrów wody, dodajemy kostki rosołowe (najlepiej drobiowe), kapustę oraz pokrojone kawałki warzyw i pomidory.

Gotujemy to wszystko na dużym ogniu przez 10 min, potem na mniejszym, aż zmiękną warzywa. Doprawiamy zupę do smaku, co bez soli nie jest takie proste, dlatego warto uważać z ilością, bo cały czas zupa może wydawać się nam mdła.

Program diety

Program odchudzania nie narzuca godzin spożywania zupy kapuścianej. W każdej chwili, jak przyjdzie nam ochota na jedzenie, możemy zjeść zupy do woli. Nawet jest to zalecane, aby jeść ją w dowolnych ilościach i jak najczęściej, gdyż dzięki temu tracimy kilogramy. Kapusta zawiera witaminę C, która działa zbawczo na żołądek i pracę jelit. Program odchudzania jest podzielony na siedem dni.

Jadłospis na poszczególne dni

Pierwszy: poza zupą, spożywamy tylko owoce (bez bananów),
Drugi: zupka i warzywa (najlepiej zielone liściaste), (bez owoców),
Trzeci: możemy i warzywa i owoce oraz zupa,
Czwarty: nabiał w postaci mleka i bananów (do trzech bananów, mleka do woli) i zupa,
Piąty: wołowina (do 50 dkg.), puszka pomidorów lub 6 świeżych), raz w ciągu dnia zupa,
Szósty: wołowina i warzywa do oporu (warzywa zielone, liściaste) i co najmniej raz zupa,
Siódmy: ryż (najlepiej brązowy), jarzyny i ostatnia zupka kapuściana.

Na liście zakazanych: Chleb, alkohol, napoje gazowane.

Na liście wskazanych: Woda, niesłodzona herbata, niesłodzone soki, sok żurawinowy.

Efekty diety Kapuścianej

Zadaniem tej zupy jest uregulowanie pracy jelit, co poprawi spalanie tłuszczu. Przy stosowaniu się ściśle zasad można schudnąć w ciągu tygodnia od 4,5 do 8 kg. Niestety dieta ta nie jest bez wad. Jedną z nich jest fakt, że już po trzech dniach, mamy dość tej „przepysznej zupy” a dieta staje się monotonna. Jednak specjaliści twierdzą, że warto się przemóc, a efekty będą widoczne już po tygodniu. Wiadomo, że każda dieta inaczej działa na organizm człowieka i daje różne efekty jej stosowania.

Program ten skierowany jest do osób, które mają nieznaczącą nadwagę i ich celem jest pozbycie się kilku kilogramów. Osoby cierpiące na otyłość, powinny skonsultować się z lekarzem. Drugą poważną wadą diety jest to, że nie dostarcza ona wszystkich odpowiednich składników mineralnych do organizmu takich jak (żelazo, białko, wapń, magnez i węglowodany). Dlatego, podejmując decyzję o diecie, należy podchodzić do tego zdroworozsądkowo.