Wegetariańska wersja szaszłyków

Szaszłyki to potrawa dość prosta w przygotowaniu i nie jest zbyt czasochłonna. Jednocześnie wersja wegetariańska jest niskokaloryczna i świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Duża ilość warzyw dostarcza cennych składników mineralnych oraz witamin. Warzywa również nadają tej potrawie specyficznego smaku, podane w przepisie warzywa można wymienić na inne zgodne z preferencjami danej osoby. Przygotowanie wraz z upieczeniem zajmie nam około godziny.

Składniki:

  • 6 pieczarek,
  • 1 papryka,
  • 1 cukinia,
  • 1 ogórek,
  • 1 bakłażan,
  • 2 cebule,
  • 2 pomidory koktajlowe,
  • kilka kawałków sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, papryka, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Poszczególne warzywa kroimy w kostkę lub plastry, pomidory w połówki a czosnek zostawiamy do marynaty.
  2. Marynatę przygotowujemy z wyciśniętego czosnku, soli, papryki oraz oliwy z oliwek (można użyć oleju, najlepiej rzepakowego) – to wszystko razem mieszamy i smarujemy tym warzywa.
  3. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby warzywa przesiąkły przyprawami.
  4. Tak przygotowane warzywa nadziewamy na patyczki.
  5. Przygotowane szaszłyki wrzucamy na patelnię i rumienimy ze wszystkich stron (ser nie może się stopić).
  6. Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temperaturze 100 stopni.

Zastosowanie w dietach:

Dyskusja się zaczęła! Dołącz do niej

  1. Iza pisze:

    super, dzięki za inspirację:D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *