Dieta norweska stworzona została w szpitalu uniwersyteckim w Oslo przez lekarzy i specjalistów żywienia. Stanowi ona jedną z najnowszych i niezwykle skutecznych diet. Dzięki niej można schudnąć aż 10 kilogramów w 14 dni. Zakazane jest stosowanie diety norweskiej przez okres dłuższy niż zalecane 14 dni, jeśli zaś chcemy ją powtórzyć powinniśmy zrobić to dopiero po upływie miesiąca od wcześniejszego cyklu.

Tak samo jak w przypadku różnego rodzaju innych diet tak samo i dieta norweska wymaga dyscypliny i ścisłego trzymania się narzuconych reguł. Rozpoczęta kuracja nie powinna być przerywana, jeśli jednak to nastąpi program należy rozpocząć od początku.
Żywienie w diecie Norweskiej

Podstawę diety stanowią jajka i grejpfruty. Należy zjadać je codziennie, przez każdy z 14 dni. Nie jest to jednak wyłączne pożywienie. Aby uniknąć monotonii swój jadłospis wzbogacamy surówkami z selera naciowego, marchewki, pomidora i ogórka konserwowego. Możemy także spożywać mięso: piersi z kurczaka, wołowinę a nawet ryby. Jednak mogą one być tylko gotowane. Całkowicie wykluczamy sól, możemy jeść chleb i zaleca się jedzenie szpinaku na wodzie z łyżką jogurtu.

Dopuszczalne napoje to woda mineralna nie gazowana – 2 litry na dzień, owocowe i ziołowe herbatki, słaba kawa. Olej powinien być całkowicie wykluczony. Zamiast smażenia nasze potrawy pieczemy na ruszcie, w folii lub gotujemy. Jajka czyli sedno diety powinny być wyłącznie gotowane. Stosując tę dietę nie jemy kolacji. Składa się ona z trzech posiłków : śniadania, drugiego śniada i obiadu.
Rygorystyczna dieta Norweska

Dieta norweska jest stosunkowo rygorystycznym sposobem odchudzania. Jej skuteczność została potwierdzona, lecz osiągnięcie zamierzonego celu wymaga wiele samodyscypliny, uporu, konsekwencji oraz cierpliwości. Podczas cyklu diety powinniśmy spożywać tylko i wyłącznie produkty dozwolone, ich ilość nie ma aż tak dużego znaczenia. Rzetelna realizacja programu diety pozwoli nam na koniec cieszyć się z zadowalającego efektu.

Dwutygodniowy okres takiego odżywiania powoduje przyśpieszenie przemiany materii, w tym czasie w naszym organizmie zachodzą chemiczne zmiany, które warunkują lepsze i sprawniejsze trawieni pokarmów. Gdy zakończymy cykl nasze łaknienie powinno znacznie zmaleć, zaleca się jednak unikanie produktów bogatych w skrobie.
Przykładowy jadłospis diety Norweskiej

Śniadania: 1-2 gotowane jajka, herbata lub kawa (dzień pierwszy stanowi wyjątek – zjadamy 3 jajka – zawsze gotowane)
Dzień 1: II śniadanie – grejpfrut, 3 jajka, herbata lub kawa, obiad – 3 jajka, kromka chleba, surówka warzywna- bez sosów i oleju, kawa lub herbata
Dzień 2: II śniadanie – 1-2 jajka, grejpfrut, kawa lub herbata, obiad – wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórek i inne warzywa, kawa lub herbata
Dzień 3: II śniadanie – 1-2 jajka, gotowany szpinak z łyżką jogurtu, obiad – 2 kotlety z piersi kurczaka lub jagnięciny, warzywa (jak wyżej), kawa lub herbata
Dzień 4, II śniadanie – warzywna surówka, grejpfrut, kawa lub herbata, obiad- 1-2 jajka, gotowany szpinak, biały ser, kromka chleba
Dzień 5, II śniadanie – 1-2 jajka, szpinak gotowany z łyżką jogurtu, kawa lub herbata, obiad – ryba, kromka chleba, surówka warzywna, kawa lub herbata
Dzień 6, II śniadanie – sałatka owocowa, kawa lub herbata, obiad – wołowina, pomidor, ogórki kiszone, seler naciowy, kawa lub herbata
Dzień 7, II śniadanie – zimne mięso z kurczaka lub indyka, grejpfrut, pomidor, obiad – zupa jarzynowa, drobiowe mięso, gotowana kapusta, pomidor, seler naciowy, grejpfrut, kawa lub herbata.